13.3.2015

Työelämän kehittäminen

Kataisen hallitusohjelmaan kuului työelämän kehittäminen ja siitä julkaistiin vuonna 2012 työelämän kehittämisstrategia. Visiona tässä vajaan 30 sivun tuotoksessa oli, että Suomen työelämä on Euroopan paras vuonna 2020. En ollut dokumenttiin aiemmin törmännyt, mutta hieman hätkähdin silti visiosta. On aika kova tavoite tässä taloudellisessa ilmastossa.

Strategian toteutumiseksi panostetaan mm. johtamiseen ja esimiestyöhön, yhteistyöhön, uusiin työnteon tapoihin ja työn voimavaratekijöiden ja työn imun vahvistamiseen.

Itse dokumentissa painotetaan monin eri sanankääntein suomalaisen työvoiman uusien asioiden omaksumiskykyä koko työuran ajan ja halukkuutta ja kyvykkyyttä panostaa työpaikan kokonaisvaltaiseen kehittämiseen osana työtä.

Kyllä ei voi omakohtaisesti kuin ihmetellä, että millä nämä korulauseet iskostetaan nykyjohdon päähän niin valtiolla kuin yksityiselläkin puolella? Jokin aika sitten televisiossa keskusteltiin teollisuuden ja IT-alan työpaikkojen valumisesta Intiaan, vanhat poispotkitut työntekijät saavat kouluttaa uudet työntekijät omiin hommiinsa - vaikka kuinka olisi haluja kehittää omaa työtä ja oppia uutta.

Onneksi jo on useita esimerkkejä Aasiaan ulkoistetuista töistä, jotka sitten vähin äänin on kotiutettu takaisin Suomeen tai Eurooppaan. Työnteon kulttuureissa on vielä suuria eroja, joita etäisyyksien lyhentyminen ja videoyhteyksien arkipäiväistyminen ei vielä ole tasoittanut.

Toinen näkökulma on jatkuvat YT:t ja väen vähentyminen niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla. Itse tehtävät eivät vähene mihinkään, mutta jäljelle jäävät joutuvat venymään yhä laajempiin tehtäväkokonaisuuksiin, joihin ei välttämättä ole saanut koulutusta aiemmin. Millainen kehittymisstrategia työnantajalla on näihin tilanteisiin?

Mielenkiinnolla jään seuraamaan, miten valtiolla kehittämisstrategiaa viedään eteenpäin - vai tuleeko uusi hallitus laatimaan uuden strategian, jossa painopisteet muuttuvat toisenlaisiksi?

**EDIT**
Linkki TEMin hankkeen sivulle, jossa strategiaan voi tutustua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti