24.10.2014

Teemapostaus: Ohjeita elämän tiellä

Koska tämä on  ryhmäblogi, voimme välillä tehdä yhteispostauksia. Ensimmäisessä katsomme käytävillä palloileviin fukseihin ja syksyn ylioppilaisiin. Mitä sanoisit heille ?

Enna: Lukekaa, kirjoittakaa, puhukaa kieliä. Luonnontieteen ja tekniikan opiskelijalla voi olla edessään viisi vuotta vajaita lauseita, ranskalaisia viivoja, englannin ja suomen sekoitusta. Lue vaikka dekkareita tai lastenkirjoja ääneen, kunhan edes joskus kohtaat kokonaisia lauseita. Ainakin suomeksi, ehkä myös englanniksi. Vielä parempi jo jaksat kirjoittaakin. Wikipediaa, blogia, kirjeitä mummolle. Kielitajun ylläpitämisestä on arvaamaton ilo opintojen loppuvaiheessa ja työelämässä.
Yliopistolla pyörii myös ulkomaalaisia opiskelijoita. Puhu niille lounaslistasta, liikuntavaihtoehdoista, kauppojen aukioloista pyhäpäivinä. Totu käyttämään vierasta kieltä muustakin kuin ammattiasioista puhumiseen.



Didli D: ensinnäkin, aivan varmasti elämä tulee tarjoamaan teille kosolti yllätyksiä, ja polkunne tulee etenemään välillä mutkitellen. Opiskelupaikka ei ehkä aukene heti tai tehdyt valinnat voivatkin alkaa tuntua vääriltä. Tällaisten asioiden kohtaaminen jo nuorena on oikeastaan erittäin hyvä asia, koska se opettaa pärjäämään ennakoimattomassa ja muuttuvassa maailmassa. Mutkien myötä kertynyt monitaitoisuus on suuri voimavara eikä suinkaan ajanhukkaa.

Toinen neuvoni on, että vaikka luonnontieteelliseltä alalta saattaakin pystyä valmistumaan "turvallisesti", pitämättä yhtäkään esitelmää edes muutamalle kuulijalle, niin työuraa ajatellen kannattaa todellakin käyttää hyödyksi kaikki siihen tarjoutuvat mahdollisuudet, ja etenkin, jos samalla voi kehittää kielitaitoaan. Pahimmassa tapauksessa lukiossa opittu pääsee opiseluaikana melkoisesti ruostumaan.

Kolmanneksi: on paikallaan varautua myös siihen, että kun opiskeltua pääsee soveltamaan käytännön haasteisiin, on hyvin usein kyse tilanteista, joihin opitut matemaattiset mallit eivät suoraan sovellu. Ammattitaitoa on se, että käytännön tilanteista kaikkine rosoineen oppii hahmottamaan ratkaistavan ongelman kannalta olennaisen ja sen, miten ja millaisin rajoituksin siihen voi opittujen teorioiden avulla tarttua - olipa kyse sitten rakenteiden mitoituksesta tai organisaatioiden toimivuudesta. Tämän oppii aivan varmasti tekemisen myötä, ja siinä meistä kokeneemmista voi olla paljonkin tukea.

Maaria: Kiirehtikää hitaasti! Opintoja on toki hyvä suorittaa reippaaseen tahtiin, mutta välissä pitäisi myös elää ja kerätä kokemuksia, joita ei tenttikirjoista lukemalla löydy. Kielet ja vieraat kulttuurit ja niihin tutustuminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Tiedealoilla kielitaito on välttämättömyys ja kuten Ennakin toteaa, pitää osata puhua muustakin kuin työasioista. Ja parhaiten kieltä ja kulttuuria opiskelee tietenkin ulkomailla. Nauti opiskelijaeduista matkustaessasi tai lähde opiskeluvaihtoon - jos vain mahdollista. Jos selviät arkipäiväisistä toimista vieraassa kulttuurissa, ei töissä kotimaassaksan tule tenkkapoo pienimmästä vastoinkäymisestäkään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti