5.8.2014

Automatic reply: out of office


Ahdistun joka kerta, kun tivataan "milloin pidät lomaa ... oletko jo ollut lomalla .... oletko menossa lomalle/tulossa lomalta/lomalla ...". En tiedä mitä vastata. Ei, en ole lainkaan työnarkomaani, sohvanpohja maistuu mainiosti, ja rannalla on saanut makoilla tänä kesänä yllin kyllin. Loma on minulle kuitenkin nykyään jotain ihan muuta kuin muutaman viikon katoaminen kartalta.

Ensinnäkin tuo muodollinen puoli. Joskus aikoinaan, silloin kun palkat maksettiin valtion palkkaluokkien mukaan ja töissä käytiin virallisina työaikoina, lomaa oli neljä, viisi tai joillain jopa kuusi viikkoa: 2, 2.5 tai 3 päivää per kuukausi, lauantait mukaan laskettuna. Talveen sai jättää tietyn osan, ja lomalistoihin tuli merkitä lomat tarkkaan. Nyt minulla on vuosityöaika, 1600 tuntia vuodessa, ilman työajan seurantaa. Kuudessa vuodessa nykyisessä tehtävässäni en ole vielä ymmärtänyt, mitä loma vuosityöaikalaiselle tarkoittaa virallisesti. Käytännössä menettelen niin, että pidän lomistani itse kirjaa ja huolehdin siitä, että alaiseni, esimieheni ja muut työkontaktit tietävät, milloin ja miten minut saa kiinni.

Toiseksi: "lomalla" voi olla monella tavalla. Olenko lomalla, jos luen sähköposteja mökkilaiturilla, ja jopa vastaan niihin?  Pidän mielelläni itseni ajan tasalla sähköposteistani lomallakin, sillä en halua tuhannen postin backlogia pidemmän poissaolon vuoksi. Työpsykologit pitänevät työpostin jatkuvaa seuraamista katastrofin esiasteena, mutta minulla tämä toimii hyvin. Tekniikka helpottaa asioiden hoitamista, ja antaa mahdollisuuden pidentää sitä mökkilaituriaikaa, kun ei tarvitse mennä fyysisesti toimistoon posteja setvimään.


Kolmas aspekti on suomalaisen kesän epäsynkronisuus muun Euroopan (ja muun maailman) kanssa. Heinäkuussa muualla Euroopassa ollaan vielä täydessä työssä, ja kun meillä palataan työpöydän ääreen elokuun alussa, niin ulkomaalaisia kollegoita ei saa kiinni ennen kuun loppua. Heinäkuu on myös erityisen vilkasta konferenssiaikaa. Monena kesänä tämä onkin tuottanut logistisia taidonnäytteitä, kun vaikkapa Savonlinnan lomapaikasta täytyy lähteä Kajaanin rippijuhlien kautta konferenssiin Edinburghiin, sieltä työkokoukseen Hampuriin, ja sitten Riian ja Helsingin kautta jatkamaan lomaa Kuopioon ja Joensuuhun. Konferenssit ovat kuitenkin tutkijalle innostavia ja inspiroivia, ja pääsee näkemään uusia kaupunkeja, joten tässä ei ole mitään valittamista, päinvastoin!


Tässä siis suunnilleen se litania, mitä vastaan yksinkertaiseen kysymykseen "milloin olet lomalla". Minulle tämä jokakesäinen loma-etätyö-konferenssisilppu sopii erinomaisesti, enkä usko olevani ainoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti